Verkoeling voor mens en dier

Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen. Veel water drinken is het devies. Ook voor onze geliefde huisdieren en tuingasten. Wat kun je nog meer doen om het hoofd koel te houden?

7 tips voor meer koelte in de tuin

1. Creëer schaduwplekken in de tuin

Je kunt kiezen voor natuurlijke oplossingen, zoals een (parasol)boom, een begroeide pergola of houten overkapping, maar ook voor een trendy schaduwdoek of een mooie, grote parasol. Een 'parasolboom', zoals een linde of dakplataan, kun je snoeien en leiden zodat hij een natuurlijke parasolboom wordt. Klimplanten met bladeren die een schaduwrijk groen dak over een pergola of overkapping vormen zijn onder andere de druif, blauweregen, klimop, hop en bruidssluier.

2. Geef wind de ruimte

Zelfs het kleinste briesje kan verkoelend werken. Sluit de tuin niet geheel af met schuttingen of muren, maar plant struiken en hagen op de erfafscheiding. Dat is ook veel beter voor de biodiversiteit. Hagen en struiken bieden nestelplaats en beschutting aan vogels en andere kleine dieren en bieden egels de mogelijkheid van tuin naar tuin te wandelen, op zoek naar voldoende voer (slakken!).

3. Planten in plaats van tegels

Een geheel betegelde tuin helpt zeker niet tegen de hitte, integendeel. De tegels houden de hitte vast, terwijl planten verkoeling brengen.

4. Kabbelend, stromend en spetterend water

Alleen al het geluid van kabbelend of stromend water werkt verkoelend. Plaats een waterornament of neem, indien mogelijk, een kleine fontein in de vijver.

5. Slim sproeien, druppelen en gieten

Uiteraard moeten we in de steeds droger en warmer wordende zomers zuinig omgaan met water, dat scheelt bovendien in de portemonnee. Dus neem alleen een opblaasbaar zwembad als er meerdere mensen lange tijd plezier van zullen hebben. Veel van de tuinplanten zullen toch geregeld water nodig hebben. Geef om de paar dagen langere tijd water in plaats van elke dag een beetje, zodat het water dieper in de grond kan doordringen en de planten langere wortels vormen. Zet druppelslangen, sprinklers of zwenksproeiers in de vroege ochtend of in de avonduren aan, want overdag zal veel van het water meteen weer verdampen. Een zwenksproeier of sprinklers zorgen er meteen voor dat je zelf ook wat verkoeling krijgt, of je er nu onderdoor of doorheen loopt of gewoon in de buurt gaat zitten. Potplanten moeten bij hoge temperaturen en droogte waarschijnlijk wel elke dag een plens water hebben. Gebruik daar het liefst water uit de regenton voor, of schoon (rest)water uit bijvoorbeeld een waterkoker dat je anders door de gootsteen zou gooien. Zet gieters en emmers buiten als het regent om het regenwater op je (dak)terras op te vangen.

6. Drinkwater voor de dieren

Zet een grote, ondiepe drink- en badderschaal voor vogels en egels in de tuin of op het terras en vul die iedere dag bij. Ververs het water op zijn minst twee keer per week. Houd ook het waterniveau op de vijver op peil. Zorg verder voor voldoende vers drinkwater voor je honden en katten. Zet een extra drinkbak voor ze neer.

7. Schaduw voor knaagdieren en de wormencompostbak

Ook dieren waar je misschien niet meteen aan denkt kunnen last krijgen van de warmte. Zet de wormencompostbak en het konijnenhok op een schaduwrijke plek. Of dek ze met een oud wit laken af.

Nieuwsbrief